Menu

>>>


KERKDORP STRIKT OOSTENRIJKS POPULAIRSTE BAND VOOR AFSCHEID.

Munstergeleen huilt en lacht om laatste ‘gig’ Klostertaler.


Aan elke Alpdroom komt een eind. Ook voor de Klostertaler, Oostenrijks grootste muzikale exportproduct. Hun állerlaatste concert in de Benelux vindt op 19 juni plaats in Munstergeleen.
Klein wonder? Niet heus.

Voor de hondstrouwe fans, en dat zijn er in Limburg heel wat, mag je het gerust een onheilstijding van de buitencategorie noemen. De Oostenrijkse Klostertaler kappen ermee, na op de kop af 34 tropenjaren. De zes bandleden uit Alpendorp Klösterle am Arlberg, onder aanvoering van zanger-trompettist en mede-oprichter Markus Wolfart, zijn de vijftig inmiddels (bijna) gepasseerd en vinden het welletjes nu. De semi-Tiroler variant van hun happy powerpop heeft zijn fysieke tol geëist, zoveel is duidelijk. Criticasters zullen roepen dat Oostenrijks belangrijkste muzikale exportproduct, goed voor meer dan twintig platina en gouden platen en al tweemaal behangen met de prestigieuze Grand Prix der Volksmusik, de uiterste houdbaarheidsdatum stilaan is gepasseerd. En passant wijzend op het afscheid dat ook de branchegenoten van de Schintaler onlangs hebben aangekondigd. Maar het tegendeel blijkt waar. Sterker, de Klostertaler zijn populairder dan ooit, tot ver buiten de eigen landsgrenzen. “Ook in Limburg, absoluut. Eigenlijk kun je zeggen dat ze stoppen op het hoogtepunt van hun roem”, zegt Karin van Velzen van de Nederlandse fanclub , die luistert naar de weinig verhullende naam Harde Kern Holland. De veertigjarige Munstergeleense, die in het dagelijks leven in haar woonplaats samen met haar echtgenoot een supermarkt exploiteert, hoeft alleen maar te wijzen op de imposante platenverkoopcijfers en de steevast uitverkochte sporthallen en feesttenten. “Van Denemarken tot Frankrijk, om van de Alpenlanden maar te zwijgen”. Jaarlijks hoogtepunt is de meerdaagse Alpenparty die de band hartje zomer op een alpenweide op poten zet. “Een waanzinnig feest. Vol live-muziek, frühschoppen en spass. Jazeker, zelf ben ik altijd present. Net als de meeste andere fans uit Limburg. Dit jaar dus voor het laatst. Er worden zo’n 30.000 bezoekers verwacht”, weet van Velzen.

      Maar voordat boven op die Alp de laatste afscheidstranen geplengd worden, komen de Klostertaler naar Munstergeleen. Voor een exclusief Benelux-vaarwelconcert op zaterdag 19 juni. Midden op het dorpsplein bouwt de plaatselijke fanfare een feestpaviljoen, waar 1600 fans zullen samendrommen. Van Velzen kan een grijns niet onderdrukken. “Tja, dat is het voordeel als je de jongens persoonlijk kent. Ze weten dat onze fanatieke fanclub vanuit Munstergeleen opereert. Beschouw het als een soort dankbetuiging na al die jaren.”

 

Laurens Schellen (MGL)

11.02.2010