Menu

ROZENFESTIVAL  ILOTTUM
VR. 12 T/M MA. 15 AUG. 2016.


 


ROZENDORP LOTTUM.
Het was kapelaan Lichtevelt die Lottum bekend maakte met de rozenteelt. Om gezondheidsredenen had deze een tijd in Frankrijk doorgebracht, waar hij het vak van boomkweker leerde van kloosterlingen in Vichy in de buurt van Orleans. Eenmaal terug in Lottum leerde hij zijn zwagers het vak. Begin 1900 deden de rozen hun intrede in Lottum. Tot de Tweede Wereldoorlog werden rozen gekweekt in combinatie met andere gewassen. Na de oorlog, tijdens de wederopbouw, groeide de productie van rozen. Op dit moment worden er in Lottum en directe omgeving elk jaar ongeveer 20 miljoen rozen gekweekt. Dit komt neer op circa 70 procent van de Nederlandse rozenproductie! Met recht kan dus worden gezegd dat Lottum hét rozendorp van Nederland is.  In augustus 1999 werd rozendorp Lottum verblijd met de komst van hare majesteit Koningin Beatrix. Zij doopte er de roos 'Hertogin van Limburg'. Tijdens haar bezoek nam de koningin een heus Lottums rozenboek, 'Rozen om op te eten', in ontvangst.  Tweejaarlijks in augustus (het tweede weekend) wordt een rozenfestival gehouden. In het tussenliggende jaar zijn er open dagen bij diverse kwekerijen.


HET ROZENFESTIVAL, EEN GROTE ROZENTUIN …

In 1922 was het eerste Rozenfeest bij het Lottums kasteeltje 'De Borggraaf'. In 1923 werd het festijn op het Marktplein gevierd, in 1929 zelfs voor het eerst met elektrische verlichting. Toen al trokken deze rozenfeesten veel bezoekers. Het laatste rozenfeest was in 1970...

NIEUWE NOSTALGIE

Een kwart eeuw later is de traditie weer in ere hersteld. In 1991 heeft Lottum het Rozenfestival nieuw leven ingeblazen. Het dorp wordt nu tweejaarlijks omgetoverd tot één grote rozentuin. Van vrijdag 8 tot en met maandag 11 augustus 2008 vond in Rozendorp Lottum het tweejaarlijkse Rozenfestival plaats. Met het rozenfestival wil de organisatie, Stichting Rozendorp Lottum, het rozendorpje Lottum promoten als Rozendorp van Nederland. De koningin der bloemen, de roos, staat centraal tijdens dit evenement, dat elke keer ruim 50.000 bezoekers trekt. Rozen zijn tijdens het Rozenfestival verwerkt in boeketten, objecten, tuinen en bloemstukken. Het rozenfestival vindt plaats rondom het centrum van Lottum. Het Marktplein is omgeven met historische panden, die tijdens het festival zijn voorzien van geveltuinen. De kerk en het nabij gelegen kasteel De Borggraaf worden opgesierd met rozen en ander snijgroen. Tienduizenden snijrozen worden door professionele bloembinders verwerkt om er een kleurig en fleurig schouwspel van te maken. Daarnaast zijn er rozenmozaïeken te bezichtigen, die zijn gemaakt door vele vrijwilligers van Lottumse verenigingen. Hiervoor worden duizenden rozenknopjes gebruikt, die van de bloeiende struiken op Lottumse rozenvelden geknipt worden. Diverse, nostalgische, objecten worden van rozen voorzien.


    

Rond het thema "Rozen verbinden culturen" wordt een groot aantal objecten opgebouwd van
echte rozen. Een ware rozenpracht waarvan u gedurende het komende festival kunt genieten.


Het rozenfestival kent ook een uitgebreid muziekprogramma waarbij de liefhebbers van volks- en blaasmuziek volop aan hun trekken komen.


Rozenfestival trekt record-aantal bezoekers.

Bijna 60.000 bezoekers hebben het afgelopen weekend Lottum bezocht tijdens de elfde editie van het Rozenfestival. Daarmee werd een bezoekersrecord gevestigd. Nooit eerder werd het rozendorp door zoveel mensen bezocht in iets meer dan drie dagen.
Rozenfestival-voorzitter Theo Verheggen spreekt dan ook van een geslaagd festival. “Ondanks de regenbuitjes van met name zondag bleven de mensen toestromen. Nog niet alle gegevens zijn verwerkt maar het aantal bezoekers ligt dichter bij de 60.000 dan bij 55.000, dat is inmiddels wel duidelijk.” Met dat aantal zit het tweejaarlijkse evenement ook zo’n beetje aan het maximaal haalbare. “Het moet voor iedereen leuk blijven. Dat bezoekers soms wat lang voor de kassa’s stonden is gewoonweg niet te voorkomen”, aldus Verheggen.
Het moet voor iedereen leuk blijven.
Volgens de organisatie was er met name op de openingsavond  van het festival, vorige week vrijdag, al meer belangstelling dan in voorgaande jaren. “De rozen zien er dan op z’n mooist uit en dat willen de bezoekers zien. Maar ook op zaterdag, zondag en maandag kwamen rozenliefhebbers vanuit alle windstreken naar het rozendorp”, kijkt de voorzitter terug.
Wie een blik op de parkeerplaatsen wierp, kon met eigen ogen zien dat de voorzitter gelijk had. Bussen en auto’s met kentekenplaten uit België, Duitsland en Frankrijk stonden zij aan zij op de tijdelijke parkeerplaatsen. Meer dan 120 bussen uit de Euregio deden Lottum het afgelopen weekend aan.
Ondanks de grote drukte leidde dit vrijwel nergens tot problemen.
Verheggen: “Er was voldoende parkeergelegenheid en mensen op het festivalterrein schuifelden keurig over het terrein. Maar met dire hoofdingangen ontkom je niet aan het feit dat bezoekersstromen zich kruisen en daar wil het dan wel eens vastlopen. Een vaste looproute aangeven kan wel maar mensen bepalen uiteindelijk toch zelf hoe ze lopen.”
Raken ouders hun kinderen wel eens kwijt op een festival, in Lottum deed zich een soortgelijk voorval voor maar dan met een bejaarde dame uit Duitsland. Zij was de weg kwijt na een bezoekje aan het toilet. Haar gezelschap was doorgelopen naar de parkeerplaats. De dame in kwestie raakte enigszins overstuur en wist niet meer op welke parkeerplaats ze moest zijn. Gezeten op een minitractor werd ze door de organisatie van de ene naar de andere parkeerplaats gereden tot ze de bus waarmee ze was gekomen had gevonden. Via het secretariaat werd omgeroepen dat de bejaarde Duitse daar stond te wachten.
“Tja, zulke dingen gebeuren gewoon en dan proberen we dat praktisch op te lossen”, aldus Theo Verheggen.

 

Bron: Weekblad Hallo, 12-08-2010


Rozenkoningin steelt harten bezoekers.
Rozenkoningin Rosalinde (alias Jessy van de Ven) heeft de harten van tienduizenden bezoekers gestolen tijdens de elfde editie van het Rozenfestival. Tijdens het toneelstuk op het Koninginneplein en de voltrekking van het 'koninklijk huwelijk' in de kerk, werd door menigeen een traantje weggepinkt. Rozendorp Lottum heeft het sprookje neergezet zoals bezoekers aan het festival zich dit wensten, met een happy end!

Lottum had veertig jaar geleden met Angela Thielen voor het laatst een rozenkoningin. De twee 'hoogheden' openden vorige week vrijdag het festival op een groots kasteel op het 'Koninginneplein' nabij de Maas. Ex-rozenkoningin Angela overhandigde de nieuwe rozenkoningin de sleutel van het kasteel en opende daarmee op symbolische wijze het Rozenfestival.

Maar liefst zes keer trouwde Rosalinde (Jessy van de Ven) met haar prins, een plaatselijke kweker. Het toneelgezelschap bestond uit 34 personen en bracht het sprookje tweemaal daags, op zaterdag, zondag en maandag tot leven in een tien minuten durende voorstelling bij het kasteel. Daarna trok het gezelschap voorafgegaan door herauten naar de kerk waar Rosalinde in het huwelijk trad met haar prins. En zoals in alle sprookjes leefden ze nog lang en gelukkig. De toneelvoorstelling stond onder regie van Marion Pingen uit Velden.

Voorzitter van rozendorp Lottum, Theo Verheggen: "Ongelooflijk hoe bezoekers reageerden op dit sprookje. Ondanks de overbevolkte wegen op het festivalterrein weken de mensen opzij en begonnen spontaan te applaudisseren toen de Koninklijke stoet naar de kerk trok. Eerlijk gezegd, twijfelde ik in eerste instantie wel een beetje of we vanuit het Koninginneplein naar de kerk moesten trekken. Maar zelfs in de kerk verliep alles naar wens ondanks het feit dat niet iedereen een zitplaats kon bemachtigen. Het sprookje was een schot in de roos."

Dat het uitgebeelde sprookje zoveel teweeg zou brengen, had niemand verwacht. Duizenden mensen wilden met de rozenkoningin op de foto. De rozenkoningin en haar gemaal bleven daarbij rotsvast in hun koninklijke rol. Dat gold ook voor alle andere deelnemende acteurs, allemaal mensen uit Lottum en omgeving die toneelspelen als hobby hebben. Regisseuse Marion Pingen volgde het gezelschap op gepaste afstand en genoot zichtbaar, elke voorstelling weer.

Voor wie de voorstelling van Rosalinde niet heeft kunnen bijwonen in het kort het verhaal.
Lang geleden woonde in een prachtig kasteel in het plaatsje Lottum een prinses, Rosalinde genaamd. Dagelijks was ze in de weer met het kweken en verzorgen van de mooiste rozen, die in geurende rozenperken rondom haar kasteel groeiden. In Lottum werd Rosalinde dan ook de Rozenkoningin genoemd. Op een dag kwam haar tuinman opgewonden naar haar toe en vertelde Rosalinde dat er in één van haar rozenperken plotseling een bijzondere roos groeide. Toen Rosalinde het met eigen ogen aanschouwde, wist ze niet wat ze zag: tussen de door haar gekweekte rozen stond één enkele prachtige roos, die Rosalinde niet kende.

Hoe was dit mogelijk? Hofdame Sophia wist wel raad: zij kende een waarzegster, Madame Mystère, die dit raadsel vast en zeker kon oplossen. Zo gezegd zo gedaan; Madame Mystère werd op het kasteel ontboden en keek in haar glazen bol.... "Een man die van u houdt, koningin Rosalinde, heeft deze roos geplant om zo zijn liefde voor u kenbaar te maken." Maar Madame Mystère kon niet zien wie die man was. Echter, de naam van deze bijzondere roos had ze wel gezien. Hofdame Sophia was opgetogen: dit was dé kans voor Rosalinde om de man van haar dromen te vinden! Rosalinde nam daarop een besluit; tijdens een groots feest ter ere van de roos, zou elke man die beweerde de roos te hebben geplant om haar hand mogen vragen.

Alleen de man die de juiste naam van de roos wist te noemen, zou ook daadwerkelijk haar echtgenoot worden. En zo geschiedde. Van heinde en verre kwamen mensen om de schitterende rozen van Rosalinde tijdens het feest te bewonderen. Er kwamen ook drie mannen, die zeiden de naam van de roos te kennen: een rijke handelaar, een avontuurlijke reiziger en een plaatselijke kweker. En het laat zich raden met wie Rosalinde in het huwelijk trad...

Bron: Weekblad Hallo, 12-08-2010


Meningen over het Rozenfestival.
De verslaggever van HALLO peilde onder de bezoekers aan het Rozenfestival in Lottum de meningen over wat hen geboden werd. Daarbij werd zijn Duits op de proef gesteld want heel veel oosterburen wisten de weg naar het rozendorp te vinden.
Petra en Johannes Kling uit Düsseldorf waren afgelopen zondagochtend al vroeg vertrokken met de auto richting Lottum. Slagregens en hoosbuien trotserend, want het regende die ochtend stevig in Nordrhein Westfalen. "We hadden van vrienden gehoord hoe mooi het Rozenfestival wel niet moest zijn. Er stond een artikel in de Rheinische Post en via de site hebben we de nodige informatie weten te vinden. Wij zijn echte rozenliefhebbers maar wisten tot vorige week niet dat er zoiets als een Rozenfestival was. Is Lottum echt maar een dorpje met tweeduizend inwoners? Hoe krijgen jullie dit elke twee jaar voor elkaar? "Wunderbar und fabelhaft schön. Und die Rosenköningin, mein Gott, wie im Märchen", zegt de Düsseldorfse. Zij vertolkte de mening van de vele Duitse bezoekers aan het Rozenfestival.

Een echtpaar uit Münster was met een bus vanuit de Duitse stad naar Lottum gekomen. "Wir kommen in 2012 wieder, ihr verdient ein ganz großes Kompliment", zegt de man en haast zich naar zijn echtgenote, die zich met een rozenplant een weg baant door de menigte.

Waren er dan ook (bekende) Nederlanders op de rozenpracht afgekomen? Zeker wel, zo was Wieteke van Dort twee dagen te vinden op het festivalterrein. Zij was er op uitnodiging van filmproducent Wim Wijnhoven uit Blitterswijck. "Ik had wel al van Lottum als rozendorp gehoord en enkele promofilms over het festival gezien bij Wim. Toen de entreebewijzen ook online te bestellen waren, heb ik dat meteen gedaan. Volgens de voorzitter van het Rozenfestival was ik ongeveer de eerste die daar gebruik van maakte. Toen ik zondag vanuit Den Haag per trein richting Limburg reisde, kwam ik halverwege de trip tot de ontdekking dat mijn entreekaarten nog op het prikbord hingen.

Gelukkig was een telefoontje naar de organisatie voldoende en mochten we het festivalterrein op." Wieteke keek haar ogen uit en was vol lof. "Mijn hemel wat is dit mooi, ongelooflijk dat dit slechts voor enkele dagen is opgebouwd. Wat een werk moet dat geweest zijn en allemaal door vrijwilligers gedaan? Petje af hoor, maar ik moet nu verder want ik wil de rozenkoningin ook nog even zien", verontschuldigt ze zich.

Maandagmiddag kwam ook gedeputeerde Bert Kersten een kijkje nemen in Lottum. De afgevaardigde van de provincie Limburg moest zaterdag tijdens een officiële bijeenkomst verstek laten gaan wegens ziekte. "Dat is overmacht, zoiets overkomt je gewoon." Kersten is onder de indruk van hetgeen hij in het rozendorp ziet. "Dit is iets waar heel Lottum trots op mag zijn. Nee, waar heel Limburg trots op mag zijn. In één woord geweldig", aldus de gedeputeerde.

De familie Van der Velden uit Eindhoven vindt het Rozenfestival fantastisch. "Alleen jammer dat bij de rozen niet een bordje staat om welke rozen het gaat. Misschien een tip voor de organisatie want ik zou best willen weten waar ik die rozen kan kopen", zegt mevrouw Van der Velden. Een opmerking die door meerdere bezoekers wordt geplaatst. Waren er dan geen negatieve reacties? Jawel hoor, de meest gehoorde was wel: "De buien van zondag, maar daar kunnen jullie niets aan doen."

Opmerkelijk was wel dat ondanks de regen op zondag veel bezoekers op het festivalterrein bleven. "Ach, je kunt niet alles regelen, zeker het weer niet", zegt de Duitse Hanni Leuken uit Walbeck. "Wij wilden per fiets naar Lottum komen maar hebben rechtsomkeer gemaakt en de auto genomen. Het zijn slechts buien en die waaien wel over", aldus de Walbeckse. "Tot over twee jaar", roept ze nog na, om vervolgens het veerpont naar Lomm te nemen, zurück zur Heimat, inclusief een bos, hoe kan het ook anders, Lottumse rozen!

Bron: Weekblad Hallo, 12-08-2010