Menu

De Musikhochschule Trossingen waar Ling klassieke muziek studeert.


CHINESE LING MAAKT FURORE
IN DE DUITSTALIGE MUZIEK.


    

In het begin was het een waagstuk, Duitse volksliederen als “Du, Du liegst mir am Herzen” en bekende schlagers als “Frag den Abendwind”, gezongen door een jonge Chinese.

 

Er volgde een experiment. Ling, 27 jaar, geboren in Jiang Su, sinds 4 jaren studente klassieke muziek aan de Musikhochschule in Trossingen bij Stuttgart, nam een album met bekende Duitse liederen en extra voor haar geschreven titels op, en dat terwijl zij voorheen nog nooit had gezongen.

 

Nu komt de doorbraak. Ling heeft een tedere en niettemin herkenbare stem, daarbij een zuchtje accent. Deze onweerstaanbare mix gaat niet direct in het oor, ze neemt een omweg via het hart.

 

Hoe wordt een klassieke pianiste uit China in een Duitse provinciestad als zangeres ontdekt. Dat ging net zo eenvoudig als bijna alle goede toevalligheden in het leven. Via via kent Ling de muziekproducent Thomas Kern. Die zocht een vrouwenstem voor demo’s. Dat zijn liederen die platenfirma’s aangeleverd krijgen en, indien goed bevonden, dan door “echte” zangers opgenomen worden.

 

Ling zong en overwon. Zulke mooie stem, zo helder en betoverend, er was niet alleen een “echte” zangeres maar een ster ontdekt.

 

Vijf jaar geleden had Ling in China een muziekopleiding afgesloten. Ze vermoedde dat aan deze weg een bord met het opschrift “Doodlopende weg” staat. Ze vroeg haar ouders of ze niet verder kon studeren. Haar ouders zijn weliswaar niet rijk maar haar vader verdient als ingenieur havenwerken genoeg om zijn enigste kind tamelijk veel wensen te laten vervullen. “Ik zou graag klassieke muziek studeren” zei Ling. “Dan moet je naar Duitsland, het land van de grote componisten in de klassieke muziek” zei haar papa


    


In het voorjaar van 2003 kwam ze met haar vriendin Pen Xin Ye in Stuttgart aan, leerde eerst de taal en begon toen met de muziek. De ouders lieten haar gaan. “Die zijn tamelijk cool” vindt Ling. “Ik had meer zorg om mijn kind omdat het zo ver weg gaat”. Elke twee dagen telefoneert Ling met haar mama Lai Xiong. “Zij is nu met pensioen en heeft veel tijd” vertelt de artieste. “Ze heeft zich een computer gekocht en we sturen over en weer foto’s, e-mails en nu ook muziek”.

“Dat ben jij??” was het commentaar van Lings moeder op haar eerste proefopname. Over haar  cd zijn haar ouders razend enthousiast. In China is het helemaal geen probleem als muzikanten die klassieke muziek spelen volksliederen zingen of als operadiva schlager. “De mensen in mijn land willen gewoon mooie muziek horen” zegt Ling. “Uit welke la de muziek komt interesseert in China niemand”.

 

Zulke moderne denkwijze verwacht ze ook van haar fans voor haar verder muzikale vorming. Wie Ling een keer heeft gehoord zal deze wens graag vervullen.


    

CD "DER DUFT VON JASMIN".
01   Kleine Stadt am Jangtsekiang
02   Frag den Abendwind
03   Der Mond ist aufgegangen

04   Jasmin
05   Wiedersehn ist wunderschön
06   Hand in Hand
07   Du, du liegst mir im Herzen

08   Endlich Mai
09   Aber Heidschi Bumbeidschi
10   Heute ist Laternenfest
11   Weißt du wieviiel Sternen stehen
12   Wan An – Gut Nacht


Contact: Montana Musikverlag GmbH, München-D.
              montana@montanamedia.de